
Jak se v zimě zahřát za pomoci potravin?
Kdo je naším klientem, tak ví, že jídelníček je třeba stále upravovat. A to s ohledem na aktuální zdravotní stav, tělesnou konstituci, ale i roční období.
V zimě bychom se tedy měli spíše zaměřit na potraviny horké a teplé a to nejen svou teplotou, ale především povahou. Takové jídlo nás totiž dokáže příjemně zahřát a doplní nám energii, které v mrazivých teplotách vydáváme ještě více.
Proto by teď strava měla být, co nejvíce tepelně upravená - upřednostňovat bychom měli pečení, vaření, grilování nebo přípravu pokrmů v páře.
KTERÉ POTRAVINY JSOU TEDY V ZIMĚ VHODNÉ?
Všechny druhy masa včetně zvěřiny a skopového, ryby, tvrdé a polotvrdé sýry, plísňové sýry typu hermelín a niva, šunka, uzené maso. Ze zeleniny je to hlavně tepelně opracovaná kořenová zelenina, růžičková kapusta, batáty, dýně nebo brambory.
Zapomínat bychom v zimě neměli ani na polévky - poctivé "táhlé" vývary, luštěninové polévky nebo třeba dýňové a hrachové krémy.
Ovoce je vhodné hlavně ve formě kompotů nebo jako povařené jablkové pyré se skořicí a hřebíčkem.
Zima je období, kdy rozhodně nemusíme šetřit ani s prohřívajícím kořením. V kuchyni tedy můžeme bez obav sáhnout po chilli, kari, kardamonu, zázvoru, estragonu, kajenském pepři nebo muškátovém oříšku či skořici.
A CO PITÍ?
Ani v zimě nesmíme zapomínat na dostatečný příjem tekutin. Vhodné jsou čaje - černý, šípkový, zázvorový, různé bylinkové, případně yogi čaj či převařená horká voda s citrónem. Příjemně zahřívající je také káva nebo teplé kakao. Zima je obdobím, kdy si můžeme dopřát i menší množství alkoholu - například červeného nebo svařeného vína.
A ČEMU SE V ZIMĚ RADĚJI VYHNOUT?
Vyvarovat bychom se měli konzumace jídel přímo z lednice! Vždy je třeba počkat aspoň 10 - 15 minut, aby potravina získala pokojovou teplotu a zbytečně nás nezachladila. Vhodný není ani zelený nebo mátový čaj, protože jsou povahově chladné a ve vetším množství vyčerpávají yin v ledvinách.